دوشنبه ٨ شهريور ١٤٠٠ :: ٠٩:٥٠

«مهندسین پرکاب» از آزمایشگاه های مرجع تا تولید محصول

 «مهندسین پرکاب» از آزمایشگاه های مرجع تا تولید محصول

 

«مهندسین پرکاب» از آزمایشگاه های مرجع تا تولید محصول؛

مجموعه ای که دانش و تجهیزات به روز را در خدمت اهداف خود گرفته است

 

شرکت «مهندسین پرکاب» به مدیرعاملی غزاله کوچک زاده دکتری شیمی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد با دارا بودن سه آزمایشگاه مرجع و بهره گیری از تجهیزات به روز و پیشرفته توانسته است در حوزه کنترل کیفیت محصولات تولیدی واحدهای مختلف، انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی و تولید محصول پیش رو باشد.

کارکنان این مجموعه جوانانی با تحصیلات فوق لیسانس و دکتری در رشته های مختلف آب، شیمی، زمین شناسی، شهرسازی، عمران و ... هستند و شرکت مهندسین پرکارب در حال اخذ مجوز دانش بنیان است تا فعالیت های خود را بیش از پیش گسترش دهد.

در این مصاحبه به گفتگو با غزاله کوچک زاده مدیرعامل شرکت «مهندسین پرکاب» پرداخته ایم که معتقد است بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان هزینه نیست بلکه یک سرمایه گذاری است.

 

ایده اولیه و هسته نخستین شرکت مهندسین پرکاب از چه سالی و با چه هدفی شکل گرفت؟

شرکت ما به صورت آزمایشگاهی از دهه 80 شکل گرفته است، با آنالیز دستگاهی شروع به فعالیت کردیم و بیشتر هدفمان هم کنترل محصولات تولیدی و کارهای تحقیقاتی پژوهشی بوده است. از یک آزمایشگاه کوچک شروع کردیم و امروز موفق شده ایم انواع دستگاه های به روز دنیا و پیشرفته را در مجموعه خود جمع آوری کنیم. در حال حاضر به عنوان آزمایشگاه مرجع پارک علم و فناوری لرستان و آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد در زمینه های مختلفی فعالیت می کنیم. کار را سه نفره شروع کردیم اما الان 12 نفر به صورت مستقیم در مجموعه ما کار می کنند.

 

حوزه های کاری شما شامل چه بخش هایی می شود؟

یکی از حوزههای فعالیت ما مواد غذایی است که کنترل کیفیت محصولات را انجام می دهیم و آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد هستیم، اندازه گیری سموم، اندازه گیری فلزات سنگین، کیفیت مواد غذایی و... در این دسته از فعالیت های شرکت انجام می شود.

حوزه فعالیت بعدی ما فراورده های آرایشی بهداشتی و شوینده ها مرتبط است. کنترل کیفیت محصولات موجود در بازار و محصولات تولید کنندگان، انجام کارهای تحقیقاتی محققان و حمایت تجهیزاتی و علمی از شرکت های مستقر در پارک را نیز انجام می دهیم.

در حوزه آب و خاک به ویژه در بخش کشاورزی فعالیت داریم. در محصولات کشاورزی تولیدی استان مثل زعفران و عسل با سازمان جهاد کشاورزی و سازمان استاندارد و شرکت های مستقر در پارک فعالیت داریم که این اقدامات به صورت آزمایشگاهی، علمی و مشاوره ای است.

در حوزه فرآورده های نفتی امسال موفق شدیم آزمایشگاه خودمان را تاسیس کنیم؛ همکار سازمان ملی استاندارد و گمرک به عنوان مرجعی که محصول صادر می کند هستیم و کیفیت و نوع فرآورده ها را بررسی می کنیم.

در بحث تحقیقات و کارهای مرتبط با پارک در چند حوزه فعالیت داریم. همکاران ما روی دستگاهی برای اندازه گیری میزان سی او دی آب و فاضلاب کار می کنند، یک مقدار کار به دلیل تجهیزات مورد نیاز که به دلیل تحریم ها نتوانسته ایم خریداری کنیم، عقب افتاده است اما در هر صورت تحقیقات اولیه انجام شده است و نتایج مثبتی گرفته ایم.

در حوزه فرآورده های شیمیایی همکاران ما روی یک نوع کود کُند رها کار می کنند و برای اینکه مطمئن شویم کار موفق است با دانشگاه لرستان در گروه کشاورزی یک پایان نامه فوق لیسانس تعریف شده است و نتایج خوبی هم گرفته ایم و در حال مستند سازی نتایج هستیم. اگر بتوانیم سرمایه گذار در این حوزه جذب کنیم محصول ما به حالت تجاری در می آید.

 

از موفقیت هایی که شرکت «مهندسین پرکاب» در این سال ها کسب کرده است بگویید؟

در این سال ها چندین بار از طرف مقامات ارشد استان به عنوان پژوهشگر نمونه معرفی شده ایم، در حوزه تنظیم استانداردهای ملی ایران 9 استاندارد را تدوین کرده ایم. اخیرا هم دنبال راه اندازی مرکز آموزش کوتاه مدت برای آموزش کارشناسان حوزه های مختلف هستیم. مجوز های لازم را اخذ کرده ایم و در چند ماه آینده اولین سری دوره ها را شروع می کنیم تا افرادی مثل کارشناسان کنترل کیفیت محصولات تولیدی کارخانجات را آموزش دهیم.

در حال حاضر به صورت محدود برای مسئولان فنی کارخانه ها دوره هایی را برگزار می کنیم اما به دنبال گسترش این آموزش ها با بهره گیری از توان و دانش اساتید دانشگاه ها هستیم.

سال گذشته بیش از 10 محصول سازمان جهاد کشاورزی را کنترل کیفیت انجام داده ایم تا به عنوان محصول سالم ارگانیک معرفی شوند، کنترل کیفیت شوینده ها و الکل های تولیدی را در شرایط شیوع کرونا انجام دادیم و حتی در ایام تعطیلات عید پای کار بودیم تا مطمئن شویم محصول سالم دست مردم می رسد و در این حوزه آزمایشگاه همکار استاندارد بوده ایم.

 

چشم انداز فعالیت شرکت را چگونه تصور می کنید؟

قصد ما گسترش مجموعه و ارتقای توان است. اما محدودیت هایی هم هست، به خصوص تحریم ها که باعث شده واردات قطعات، مواد مصرفی شیمیایی و ... دچار محدودیت شود.

قیمت ها بسیار بالا رفته است. دستگاهی که یک کالیبراسیون ساده انجام می دهد 2600 یورو هزینه نیاز دارد که خیلی زیاد است. برخی مواد مرجع که با قیمت پایین تهیه می کردیم یا پیدا نمی شود و یا به سختی و با قیمت بالا پیدا می شود.

به هر صورت طی دو سالی که در پارک علم و فناوری لرستان مستقر شده ایم دائما به سمت پیشرفت و ارتقای تجهیزات رفته ایم و قطعا این مسیر با همه مشکلات برای ما ادامه دارد.

 

از چالش های پیش روی فعالیت شرکت های دانش بنیان بگویید؟

هم ما و هم خیلی از شرکت ها توان مالی محدودی دارند، ایده های خود را ثابت کرده اند و با روش های آزمایشگاهی و نیمه صنعتی محصولات خود را تولید کرده اند. دستگاه های ذی ربط و یک مهره واسط باید سرمایه گذار بخش خصوصی را بیاورد و از توان شرکت ها برای توسعه تولید محصولات دانش بنیان بهره گرفته شود؛ این یک حلقه مفقوده است و کار در این قسمت لنگ می زند. همکاران ما در پارک علم و فناوری سعی می کنند این چالش ها را برطرف کنند اما این مسائل در اولویت مدیران دستگاه های اجرایی دیگر نیست.

برخی مدیران آمده اند از مجموعه های دانش بنیان بازدید داشته اند اما بازخوردها را ندیده ایم، مشاهده کرده ایم برخی مدیران به هر دلیلی از توان سایر استان ها استفاده می کنند اما از توان ما استفاده نمی کنند اینجا به راحتی از امکانات سایر استان ها استفاده می کنند و توان داخلی نادیده گرفته می شود.

مجموعه ای را جمع کرده ایم که کار تحقیقاتی انجام شود و تبادل تجربیات و ارتباطات باعث ارتقای سطح علمی شود، اما واقعا خیلی رغبتی از سوی مدیران دستگاه ها وجود ندارد و خیلی از مدیران بهره گیری از دانش شرکت ها را اولویت خود نمی دانند.

این نوع نگرش مدیران باعث ناراحتی می شود. به هر روی مدیران باید بدانند بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان یک هزینه نیست بلکه یک سرمایه گذاری برای استان است.

 

عمده ترین مشکل شرکت های دانش بنیان از نظر شما چیست؟

بزرگترین مشکلی که داریم این است که مدیران بالا دستی هیچ اعتقادی به توان شرکت ها ندارند، تا زمانی که اعتقادی به توانایی شرکت ها نداشته باشند تلاش ها به ثمر نمی رسد. به طور مثال در پروسه قوانین اداری برای واگذاری کار به شرکت های دانش بنیان سنگ اندازی های متعدد می شود و در نهایت هم کار به شرکت ها خارج استان واگذار می شود.

اگر از شرکت های دانش بنیان حمایت شود نقاط ضعف هم برطرف می شود. نقص هم زیاد است اما تا زمانی که حمایت عملی نشود رو به جلو نمی رویم. مشکلات اقتصادی و تحریم ها شاید در درجه دوم باشد، اگر مدیران همراهی کنند خیلی از مشکلات حل می شود.

 

توصیه شما به کسانی که ایده علمی دارند و می خواهند شرکت دانش بنیان خود را تاسیس کنند، چیست؟

مجموعه پارک علم و فناوری همه دلسوز و پیگیر هستند، از رئیس تا کارشناسان و نیروهای خدماتی زحمت می کشند و وقتی نیاز باشد بیش از حد توان هم در حوزه های سخت افزاری و نرم افزاری کمک می کنند. امکانات و چارچوب و ساختاری اینجا فراهم شده که افراد و صاحبان ایده می توانند بیایند ایده های خود را پرورش دهند، دعوت می کنم افراد بیایند اینجا ایده های خود را مطرح کنند و در مسیر دانش افزایی قرار بگیرند.

 

برای برقراری ارتباط با مجموعه «مهندسین پرکاب» لینک های زیر را دنبال کنید.

آدرس: خرم آباد- پردیس دانشگاهی کمالوند- پارک علم و فناوری لرستان

ایمیل: info@perkab.ir

سایت: www.perkab.ir

شماره تماس: 33405340-066